Agility בעידן העסקי החדש
את המונח Agility שאלתי מעולמות פיתוח התוכנה, ובעיניי הוא מונח יקר ערך עבור כל מי שבחר לנהל עסק במציאות הדינמית והמשתנה של ימינו.
העקרון מבוסס על ההבנה שהתוכנה שהתחלנו לפתח עכשיו, תדרוש בהמשך שינוי והתאמה מהירה לנתונים בלתי צפויים, שיעלו ויבואו מהשטח. למעשה, הפיתוח ישתנה On the flow, וצפוי לעבור מעגלים חוזרים של בקרה ומשוב, שעתידים לשנות אותו ברבדים שונים.
כמה Agility יש לכם?
הסביבה שבה מתפתח מוצר דומה מאוד לסביבה של בתי העסק כיום. גם מבלי להתייחס לטלטלה שעוררה מגפת הקורונה, המציאות המשתנה התדפקה על דלתה של הזירה העסקית, וקראה לנו מזמן להתעורר ולהבין, שמה שהיה נכון אז, לא יכול להתאים להיום, ובטח שלא יכול להתאים למחר.
אז איך אפשר להתמודד עם המציאות הגמישה הזו? התשובה היא – עם Agility, שמשמעותה בעברית: "זמישות", והיא מורכבת משתי תכונות מהותיות – זריזות וגמישות. הרעיון שעומד מאחורי המושג הוא שיש לפתח את השריר, שיאפשר לבית העסק להתאים את עצמו לנסיבות המשתנות – בזמן שהשינוי עצמו קורה.
בניגוד לניהול המסורתי והמתודי של העבר, שהיה היררכי ומסורבל; והתאפיין בתהליכים אדמיניסטרטיביים מורכבים ובירוקרטיים; מדברים היום על Agile management ומכוונים את הניהול ואת המנהיגות בחברות ובארגונים לעבר גמישות, תוך בחינה מתמדת של הזירה העסקית, והתאמה עצמית במהירות לנסיבות המשתנות.
חוקר הטבע צ'ארלס דרווין כבר זרע את התובנה הזו לפני מאות שנים, כשאמר:
"לא החזק שורד אלא זה המסתגל במהירות לשינוי".
הציטוט שלו משקף היטב את המענה המתבקש לאתגרי העולם החדש – התנהלות שמבוססת על גמישות מחשבתית ועל תהליכי קבלת החלטות מהירים.
אז איך נראה העידן החדש?
אין לשאלה הזו תשובה אחת, אלא מגוון עצום של כיוונים. משבר הקורונה סיפק לנו אין־ספור תובנות, ואחת מהן היא שאי אפשר לנבא במדויק את הצעד הבא. דווקא בשל כך, מתחזקת גישת עולם השיווק, שקוראת לעורר את מרכיב האג'יליתי (Agility), ומעודדת בתי עסק לפתח דרכים וגישות חדשניות יותר:
- לטפס לגבהים חדשים ולהשקיף אל עבר הקִדמה
התיאור הציורי הזה, בא לייצג פעולה מעשית, שחייבת להיעשות מדי פעם. כאשר ברור שההתבוננות הזו, אינה יכולה להיעשות מנקודת המוצא שבו פועל בית העסק מדי יום. הסתכלות אל עבר הקִדמה דורשת יציאה מחוץ לגבולות המוכרים, כשהראש פתוח לגלות ערוצים חדשים, והלב נוקט בגישה חיובית לשינוי המתבקש. - הצטיידו באלמנטים של עתידנות וחדשנות
אין עוררין על כך שהטכנולוגיות נעות ומתפתחות כל הזמן. לכן בחישוב המסלול מחדש, הוסיפו גם את שני המרכיבים האלה לתמהיל השינוי. - להמציא את עצמנו מחדש
הגישה שמעודדת את עולם השיווק אינה נחה לרגע. לא פעם מתפרש כאילו מי שעשה צעד מהותי לשינוי, יכול לסמן לעצמו וי (√) ולנוח. אבל גישת ה־Agility מדברת על מודל שאינו נח לרגע, ובוחן בגמישות כל העת את הנתונים המשתנים, ומשתנה גם הוא בהתאמה. - להיות חלוצים בתחומנו
היתרון הקיים "בעין שפקוחה כל העת לכיוון השינויים המתחוללים", הוא בכך שהוא מציב את בתי העסק שנוקטים בגישה כזו בשורת החלוצים. מעבר ליוקרה ולמוניטין שבה זוכים החלוצים, תזכו להיות מבין הראשונים שיצברו את הניסיון הרב ביותר בתחום.
המציאות הדינמית מבקשת מאיתנו להיפרד לשלום מהעולם הישן, שדגל בערך של שיווק ממוסד וקבוע, ומזמינה אותנו לצאת לעולם חדש, שדורש התבוננות וזיהוי מהיר של מגמות חדשות בשוק, ומתן מענה גמיש וזריז של פתרונות יצירתיים, כאשר הטכניקות והטרנדים מתמזגים בהלימה עם המציאות המשתנה בכל יום ויום.